Cei mai excentrici pantofi din toate timpurile

Cei mai excentrici pantofi din toate timpurile

Pantofii datează încă din anul 8000 îHr. – într-adevăr, o istorie destul de lungă, nu-i așa? Ei bine, odată cu trecerea timpului, toate tipurile de stiluri, dar și de materiale au fost combinate spre realizarea încălțămintei. Dacă unele dintre acestea s-au bucurat de popularitate și sunt prezente chiar și în zilele noastre pe rafturile magazinelor, există și anumite modele care nu au avut succes.

În cadrul listei de mai jos ți-am pregătit cele mai bizare stiluri de încălțăminte cunoscute de istorie. Hai să vedem cum ne poate suprinde o pereche de pantofi:

     Pantofii Okobo (Japonia, secolul al XVIII-lea)

Cu mult înainte de anii ’70, dar și de pantofii cu platformă, japonezii purtau sandalele Okobo (de tip valize).

Motivația pentru care aceștia optau pentru pantofi cu o talpă atât de înaltă nu era legată doar de modă, ci avea și o rezonanță destul de practică. În cazul în care se alegea un kimono scump, al cărui preț era cam piperat, în mod cert, nu se dorea murdărirea acestuia prin atingerea sa de pământ.

Sandalele Okobo cuprind o talpă deosebit de înaltă, realizată din lemn masiv, bucurându-se de un finisaj natural. Înălțimea acestora este de aproximativ 14 centimetri, iar talpa pantofilor este sculptată în gol, ceea ce asigură un sunet distinctiv la purtare. De fapt, acesta este și motivul pentru care sandalele poartă numele Okobo, referindu-se la sunetul generat de către încălțăminte.

Pantofii Okobo

 

     Pantofii cu toc pentru bărbați (Europa, secolul al XVIII-lea)

Atât pantofii, cât și ciorapii au devenit articole semnificative în garderoba bărbaților în secolul al XVIII-lea, atunci când haina și pantalonii personalizați au cucerit trendurile, iar accentul unei ținute se concentra pe zona inferioară a corpului.

Așadar, dintr-o dată, un bărbat rafinat trebuia să se bucure de picioare bine construite, motiv pentru care orice figură masculină din acea perioadă căuta să își accentueze trăsăturile de acest gen. Regele Louis al XIV-lea avea, astfel, o pasiune pentru pantofii cu toc de culoare roșie, îndosebi din cauza staturii sale minione. Și, bineînțeles, pentru că regele era la acel moment un trendsetter, toți bărbații își doreau să îi semene.

Și ce model de încălțăminte putea fi mai potrivit într-o asemenea perioadă decât cel decorat cu panglici din mătase sau cu catarame?

Pantofii cu toc pentru bărbați

 

    Pantofii Chopines (Italia, 1580-1620)

La ora actuală, doar un număr foarte mic de muzee se bucură de prezența unor pantofi Chopines originali. Debutul acestora a avut loc în perioada Renașterii, însă se regăseau pe lista preferințelor feminine din Italia abia la începutul secolului al XVII-lea.

Întocmai încălțămintei japoneze Okobo, scopul celor Chopines era de a oferi un plus de înălțime, de până la 18 centimetri. Totuși, deși nu par a fi extrem de confortabili, pantofii Chopines erau o opțiune destul de extravagantă, precum și costisitoare.

Cu toate că materialul principal din au fost creați era lemnul, încălțămintea de acest gen era acoperită fie cu mătase, fie cu o catifea fină, iar mai apoi împodobiă cu dantelă din argint sau din aur.

Motivul principal pentru care aceștia nu s-au bucurat pe termen lung de un nivel înalt de popularitate este ca urmare a faptului că, în acele timpuri, femeile obișnuiau să poarte rochii destul de lungi, care acopereau modelul deosebit al pantofilor.

Pantofii Chopines

 

     Pantofii înalți fără toc (2007)

Debutând pe podium în anul 2007, în cadrul colecției semnată de către Antonio Berardi, pantofii înalți fără toc au fost aduși în atenția publicului de către celebra Victoria Beckam în anul 2008.

În ciuda aspectului lipsit de naturalețe pe care îl au, care pare a genera constant disconfort, designer-ul susține că sunt o opțiune extrem de echilibrată. Chiar și așa, medicii sunt de părere că acest gen de încălțăminte poate conduce la deteriorarea permanentă a picioarelor, a genunchilor, dar și a coloanei vertebrale, mai ales atunci când este purtată în mod frecvent.

 Pantofii înalți fără toc

 

     Cizmele de balet (1980-prezent)

Acest model de încălțăminte se bucură de aprecieri și la momentul de față. Fiind cunoscuți inițial sub forma unor pantofi nu tocmai decenți, popularitatea acestora a crescut odată cu schimbarea tendințelor din modă, în special în Japonia.

Îmbinând design-ul unor cizme cu toc cu pantoful tradițional de balet, pantofii îi oferă oricărei femei posibilitatea de a se simți ca o balerină.

Deși au fost inventați în anul 1980, la ora actuală sunt disponibili pe piață în întreaga lume în cadrul magazinelor de specialitate.

Cizme de balet

 

     Pantofii din coajă de mesteacăn (Finlanda, mijlocul secolului al XX-lea)

În prima parte a secolului al XX-lea, femeile obișnuiau să poarte pantofi din coajă de mesteacăn, cu inserții de pânză.

Scopul acestora era să protejeze încălțămintea confecționată din piele (al cărei tarif era destul de costisitor) de condițiile meteorologice nefavorabile.

Fiind inițial realizați din coajă de mesteacăn, pantofii puteau fi produși și din lemn de tei. Durata de viață a acestora era de maxim o săptămână, reprezentând o opțiune deosebit de populară în acea perioadă, în țări precum Norvegia, Suedia sau Rusia.

Pantofii din coajă de mesteacăn

 

     Pantofii Lotus (China, secolul al X-lea – 2009)

Tradiția femeilor din China de a-și „lega” picioarele spre a le face să pară de dimensiuni mai mici a durat mai mult de 1000 de ani.

Pantofii din Nordul Chinei, îndosebi din Beijing, prezentau o formă de arc, cu o talpă exagerată și cu călcâiul curbat. De asemenea, în cele mai numeroase situații, încălțămintea cuprindea o serie de bolțuri din fier sau din lemn în zona tălpii, spre a fi protejată de murdărie.

Ultima fabrică chineză specializată în producerea de pantofi Lotus era Zhiqiang. Aceasta se adresa în special femeilor de origine chineză în vârstă, care obișnuiau să poarte acest gen de încălțăminte încă din trecut. În primii săi ani de activitate, mai mult de 2000 de perechi erau vândute anual. Cu toate acestea, în anul 2009, reprezentanții firmei au anunțat faptul că încălțămintea de tip Lotus va fi produsă numai pe baza unei comenzi speciale.

Pantofii Lotus

 

Ție care dintre modelele de pantofi de mai sus ți se pare cea mai excentrică sau mai bizară? Ai încerca vreodată un astfel de stil?

Lăsați un comentariu